8 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. To dobry moment, by przypomnieć jak ważną rolę w naszej diecie pełni ten posiłek. Od niego zależy nasze samopoczucie i energia, z jaką rozpoczniemy dzień.
Inicjatywa powstała w 2007 roku i obchodzona dzięki współpracy ówczesnego komisarza Unii Europejskiej do spraw zdrowia Markosa Kyprianou z organizacją Euro-Toques zrzeszającą szefów kuchni.
Spotkanie poprzedziliśmy zajęciami, które miały na celu uświadomienie dzieciom, jak ważne jest spożywanie rano zdrowego posiłku oraz jak będzie przebiegała organizacja tego dnia w naszej szkole. Uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania oraz przypomnieli reguły zachowania się przy stole.
Podopieczni klas Przysposabiających do Pracy pod okiem wychowawców: Ewy Przeniosło oraz Katarzyny Gnieździńskiej przygotowali potrawy. Na stole znalazły się między innymi: carpaccio z buraka, różnorodne pasty do kanapek, sałatki, placuszki z bananami, ciasteczka zbożowe, tort kanapkowy, brownie z fasoli i banana, desery owsiane z granolą i owocami.
Po takim śniadaniu nie było mowy, by ktoś odszedł od stołu głodny. Dzieci nabrały dużo energii i mocy, aby sprostać szkolnym obowiązkom. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna!
Uczniowie wraz z opiekunami dziękują Panu Dyrektorowi oraz Pani Prezes za obecność i mile spędzony czas przy wspólnym posiłku.