Zakończenie roku piłkarskiego

In Aktualności, Wydarzenia by Anna_Michnicka

W dniu 19.06.2024 roku w hali Widowiskowo-Sportowej POKSTiR w Pińczowie odbyły się ostatnie w bieżącym roku szkolnym zajęcia sportowe z piłki nożnej. Zajęcia odbywały się od września 2023 roku 2 razy w tygodniu według ustalonego wcześniej harmonogramu. W zajęciach regularnie brała udział grupa 10 – 15 uczniów z naszej placówki. Zajęcia z piłki nożnej to z jednej strony nauka gry w piłkę, z drugiej zaś nauka zasad „fair play”, wreszcie nauka współpracy w grupie. Zadaniem tych zajęć było rozbudzenie u dzieci zainteresowania sportem, zwłaszcza piłką nożną. Wspólnie staraliśmy się pokazać jak w sposób aktywny i ciekawy można spędzać swój czas wolny. Treningi piłkarskie to połączenie szkolenia piłkarskiego z duża ilością świetnej zabawy oraz indywidualnym podejściem do każdego ucznia. Nauce towarzyszyły zabawy kształtujące zwinność, zwrotność, szybkość i koordynację ruchową. Jest to wspaniały sposób przyswajania i doskonalenia określonych elementów techniki, których uczenie w formie ścisłej jest trudne i wymaga trochę dłuższego czasu. W zabawach i grach ruchowych ukryte były konkretne zadania do wykonania przez uczniów, które w sposób właściwy przygotowują dzieci do uczestnictwa w zespołowych grach sportowych. Drobne urazy i zdarte kolana w grze nie były przeszkodą do spełniania piłkarskich marzeń, strzelania goli, wygrywania meczy. Podczas naszych zajęć panowała przyjazna i bezpieczna atmosfera. Na koniec każdy uczeń otrzymał pamiątkowy dyplom, nagrodę niespodziankę i zjadł smaczną pizzę. W tym miejscu serdecznie podziękowania należą się Panu Dyrektorowi za wsparcie działań organizacyjnych i wychowawczych, zaangażowanie i współpracę, która umożliwiła realizację naszych planów.