Wojewódzka Specjalna Olimpiada w Pływaniu 2017

In Aktualności, Imprezy, Sport, Uroczystości, Wydarzenia by Anna_Michnicka

We wtorek 9 maja 2017r. Na basenie „Delfinek” w Pińczowie odbyła się Wojewódzka Specjalna Olimpiada w pływaniu uczniów Szkół Specjalnych oraz Specjalnych Ośrodków Szkolno-Wychowawczych z terenu województwa świętokrzyskiego. Organizatorem zawodów była Fundacja „Złote Serce” w Pińczowie. Celem imprezy była integracja środowiska uczniów niepełnosprawnych intelektualnie z terenu województwa świętokrzyskiego a przede wszystkim upowszechnianie pływania, jako najlepszej formy usprawniania ruchowego osób niepełnosprawnych. Rywalizacja toczyła się w kilku kategoriach wiekowych szkół podstawowych, gimnazjalnych, przysposabiających do pracy oraz zasadniczych szkół zawodowych.

Oficjalne rozpoczęcie zawodów odbyło się na sali gimnastycznej Zespołu Szkół w Pińczowie na początku którego został odśpiewany hymn Polski.

Dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego „Złote Serce” – Jacek Kapałka oraz prezes Fundacji „Złote Serce” – Anna Michnicka przywitali przybyłych na olimpiadę gości, uczestników i opiekunów.

Uroczyste rozpoczęcie Olimpiady zaszczycili swoją obecnością: Andrzej Michalski (dyrektor świętokrzyskiego oddziału PFRON w Kielcach), Zbigniew Kierkowski (starosta pińczowski), Ireneusz Gołuszka (przewodniczący Rady Powiatu), Wojciech Bucki (z-ca Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Pińczowie), Andrzej Cepak i Mirosław Madej (dyrektorzy Zespołu Szkół w Pińczowie), Agnieszka Gałęzowska (wicedyrektor Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Terapeutyczno-Wychowawczego dla dzieci i młodzieży z autyzmem w Kielcach), Andrzej Skrzypczak (dyrektor SOSW w Ostrowcu), Grzegorz Czapla (dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących Nr17 Specjalnych w Kielcach), Joanna Ciesielska (dyrektor SOSW w Pińczowie) oraz Aneta Paproć (przewodnicząca Rady Rodziców SOSW „Złote Serce” w Pińczowie)

Były to bardzo szczególne zawody, nie tylko ze względu na uczestników, którzy pokazali wielki hart ducha i ciała, ale także ze względu na atmosferę, która towarzyszyła zmaganiom sportowców. W tym współzawodnictwie poza miejscami na podium, liczyła się samodzielność oraz przełamywanie barier i ograniczeń. Nie brakowało emocji, a zawodnicy i publiczność bawili się doskonale. Szczególnie warto było walczyć o podium gdyż nagrody były wartościowe. Niemniej jednak każdy uczestnik zawodów otrzymał pamiątkowy medal oraz drobne upominki.

Miejsca na podium w poszczególnych kategoriach zdobyli następujący uczniowie:

Pierwsze miejsce: Łukasz Juszyński (kategoria I), Patryk Wiśniewski (kat. II), Julita Kliszewska (kat. III), Patryk Chatys (kat. IV), Karol Senderowski (kat. V), Przemysław Chartwing (kat. VI)

Drugie miejsce: Michalczyk Krzysztof (kat. I), Alan Bębas (kat. II), Katarzyna Górniak (kat. III), Damian Grygiel (kat. IV), Arkadiusz Bielecki (kat. V), Rafał Grusza (kat.VI)

Trzecie miejsce: Błażej Szuma (kat. I), Sebastian Pawlik (kat. II),  Michał Wikło (kat. III), Łukasz Szkwarek (kat. IV), Mateusz Frankowicz (kat. V), Paweł Szkwarek (kat.VI)

Puchar dla najmłodszego zawodnika olimpiady otrzymał z rąk Starosty Pińczów – Zbigniewa Kierkowskiego-  Michał Ścibisz. Natomiast dyrektor PFRONu w Kielcach Andrzej Michalski ufundował puchar dla najlepszego zawodnika olimpiady, którym został Patryk Chatys.

Po zakończeniu zawodów goście, uczestnicy oraz opiekunowie dzięki uprzejmości pani Aleksandry Bąk mieli okazję zobaczyć pokazowe zajęcia z dogoterapii a następnie wzięli udział w zabawie i dyskotece integracyjnej przy grillu.