Kuchnie Unii Europejskiej

In Aktualności, Wydarzenia by Anna_Michnicka

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

Julia Child – Moje życie we Francji

„Kuchnie Unii Europejskiej” to program autorski, który został opracowany przez Katarzynę Gnieździńską. Jest przeznaczony dla uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym. W ramach tego programu dnia 4 marca 2021 roku odbyły się zajęcia otwarte – pokazowe o temacie „Niezapomniana wycieczka do Włoch”. Wzięli w nich udział: Pan Dyrektor Jacek Kapałka, Pani Prezes Anna Michnicka, Przewodnicząca Rady Oddziałowej Rodziców Pani Marzena Maciąg oraz nauczyciele wraz z uczniami.

Dzięki wspólnemu gotowaniu uczniowie mogli poznać nieznane dotąd dla nich smaki. Zajęcia kulinarne to również doskonałe źródło wiedzy. Dostarczają wielorakie doznania zmysłowe, są sposobem do poznawania otoczenia i integracji zmysłów w naturalnych, niewymuszonych sytuacjach. Najlepszym sposobem na poznawanie świata jest nauka poprzez własne doświadczenia. Przygotowywanie posiłków to działanie zintegrowane, obejmujące czynności manualne, wrażenia zmysłowe, ćwiczenia w czytaniu, planowanie i robienie zakupów.

Jednocześnie sama degustacja to doskonała okazja do spożywania ich w dobrej atmosferze. Dotyczy to odpowiedniego podania, nakrycia stołu, kulturalnego spożywania, utrwalania nawyku kulturalnego zachowania się przy stole.

Podczas pierwszej jednostki lekcyjnej – części teoretycznej – uczniowie dowiedzieli się o położeniu Włoch, państwach sąsiadujących, oraz najważniejszych informacji o tym państwie. Mieli możliwość wysłuchania hymnu oraz poznali symbole narodowe. Uczniowie wysłuchali również legendy o powstaniu Rzymu i obejrzeli zdjęcie posągu karmiącej wilczycy.

W dalszej części lekcji była prezentacja multimedialna, na której przedstawione zostały ciekawostki dotyczące Włoch. Nie mogło zabraknąć nauki najważniejszych zwrotów w języku włoskim, uczniowie poradzili sobie z tym zadaniem rewelacyjnie.

W drugiej części zajęć klasa zmieniła się w restauracje, a uczniowie w szefów kuchni oraz kelnerów. Udali się oni do innego pomieszczenia, aby założyć odpowiednie stroje.

Uczniowie pod okiem nauczyciela przyrządzali (lub dokańczali wcześniej przygotowane) potrawy, które na bieżąco zostały podane zebranym gościom.

Nauczyciel prowadzący zajęcia zwracał uwagę na zachowanie zasad bezpieczeństwa podczas wykonywanych czynności oraz na estetykę wydawanych dań.

W naszej restauracji zostały zaserwowane następujące potrawy:

PRZYSTAWKA (STARTERS):
Bruschetta z pomidorami i oliwą z oliwek
ZUPA (SOUP):
Minestrone – na bazie warzyw z makaronem penne
DANIE GŁÓWNE (MAIN DISH):
Makaron z pikantnym sosem i krewetkami
PIZZA (PIZZA):
Wypiekana na kamieniu pochodzenia wulkanicznego z lawy wulkanu Etna.
Dodatki: mozzarella, rukola, pomidorki koktajlowe, szynka dojrzewająca, oliwki, sos pomidorowy
DESER (DESSERT):
Panna Cotta z sokiem owocowym
DRINK (COCKTAIL):
Virgin mojito z limonką i cukrem trzcinowym

Podczas serwowania potraw każda z nich została szczegółowo opisana oraz uczniowie mogli poznać jej historię powstania. Opis potraw znajdował się również na kartach informacyjnych. W trakcie degustacji słychać było w tle muzykę włoską.

Na koniec nauczycielka podziękowała uczniom za pracę i trud włożony w przygotowanie zajęć.