Mikołajki 2021

In Aktualności, Imprezy, Wydarzenia by Anna_Michnicka

Punkt Przedszkolny

MIKOŁAJKI

„Pędzą sanie, dzwonki dzwonią, płatki śniegu z wichrem gonią.

A Mikołaj uśmiechnięty w worku wiezie nam prezenty.

Okulary ma dla babci, a dla dziadka – parę kapci

a dla taty ma żyletki, a dla mamy – do ust kredki.„

Dariusz Biegacz

03. grudnia 2021 w naszym przedszkolu pojawił się długo oczekiwany gość- ŚWIĘTY MIKOŁAJ. Najpierw nasze dzieci usłyszały dźwięk dzwoneczków pomocników Św. Mikołaja, a potem donośne „hou, hou hou!!!” i naszym oczom ukazał się MIKOŁAJ! Cała sala powitała gościa z Dalekiej Północy oklaskami. Mikołaj podczas spotkania rozdał dzieciom prezenty i życzył  wszystkim Wesołych Świąt, obiecując, że odwiedzi nas za rok. Na zakończenie nasze przedszkolaki zaśpiewały Mikołajowi piosenkę i zrobiły sobie z Nim pamiątkowe zdjęcie.

Ośrodek Szkolno-Wychowawczy

„Witaj, witaj Mikołaju,
u nas będziesz mieć jak w raju.
Stos prezentów zostaw nam,
A ja Ci buziaka dam!”

Piątek … trzeci grudnia… długo wyczekiwany dzień, w którym dzieci jak zaczarowane same szybko wstały i bez żadnego ociągania pojawiły się w szkole. Każde dziecko cały rok ciężko pracowało na to aby właśnie w tym dniu spotkać Świętego Mikołaja i móc odebrać od Niego podarunek.

Nasi podopieczni bardzo starają się… „być grzecznym” i doskonale wiedzą że Mikołaj… „cały czas na nich patrzy”. Od samego rana dzieci podekscytowane wyczekiwały Świętego nasłuchując radosnego okrzyku „ho, ho, ho!” i odgłosów dzwonków sań.

Za każdym razem gdy tylko otwierały się drzwi do szkoły wszystkie dzieci aż zatrzymywały oddech z wrażenia. Aż w końcu rozległo się mocne pukanie do drzwi, te uchyliły się a w progu stanął On… Święty Mikołaj!

Gdy zasiadł wygodnie na specjalnie przygotowanym miejscu ….nastała cisza. Dzieci przywitały gościa i nastąpił długo wyczekiwany moment… wręczania prezentów. Mikołaj niczym gwiazdor dzielnie pozował do zdjęć biorąc na kolana kolejno po sobie dzieci.

Atmosfera spotkania była magiczna. Każdy w tym dniu został obdarowany prezentem. Gdy tylko nasz gość się z nami pożegnał szeleszczące paczki w rączkach dzieci zostały otworzone. Bardzo się cieszyły z podarunków które otrzymały. Wracając do domu z wypiekami na twarzy pokazywały swym Rodzicom prezenty, które Święty Mikołaj rozdał dla uczniów  Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego „Fundacja Złote Sere” filia w Umianowicach.

„Mikołaju bardzo dziękujemy za odwiedziny i za radość jaką podarowałeś naszym podopiecznym. Do zobaczenia za rok!”.