Zakończenie roku 2023/2024 w Pińczowie

In Aktualności, Uroczystości, Wydarzenia by Anna_Michnicka

Tym razem zakończenie Roku Szkolnego 2023/2024 przypadło na dzień 21 czerwca. Rok szkolny 2023/2024 rozpoczynał się piękną słoneczną pogodą, toteż i na koniec roku szkolnego słoneczko nie zawiodło. Od rana mocno przygrzewało słonecznie zapowiadając pogodne i upragnione wakacje.

W Naszym Ośrodku wszystko ma już ustalony porządek. I tak o godzinie 8.30 na auli zebrali się wychowankowie, nauczyciele, opiekunowie i rodzice  klas I-III, IV-V. Na wstępie został wprowadzony sztandar szkoły oraz odśpiewany hymn Polski. Każdy indywidualnie odbierał świadectwo potwierdzające wyniki całorocznej pracy. Pan Dyrektor Ośrodka Jacek Kapałka gratulował wyników, życzył udanego wypoczynku. Apelował o bezpieczne korzystanie z czasu wolnego. Oprócz świadectw były również nagrody i wyróżnienia.

O godzinie 10 odbyła się druga część uroczystości. Tym razem klasy starsze czyli VI-VIII Szkoły Podstawowej, klasy Szkoły Przysposabiającej do Pracy oraz uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia. Podobnie jak uczniowie klas młodszych odebrali świadectwa, wyróżnienia oraz nagrody. I tutaj już było sporo łez, bowiem część z uczniów ukończyła etap nauki w Naszym Ośrodku.

Uczniowie Antoni Maj oraz Marysia Lesiak ukończyli klasę ósmą Szkoły Podstawowej z dobrymi wynikami na świadectwie. Otrzymali nagrody oraz dobre słowo z ust Dyrektora Ośrodka. Z Marysią nie spotkamy się już w przyszłym roku szkolnym, jednak uczeń Antoni Maj zostaje z nami i w przyszłym roku szkolnym będzie uczniem klasy I Branżowej o profilu kucharz.

Uczniowie Katarzyna Górniak, Bartłomiej Jarzyna, Anna Nowak, Marcin Studzizur, Patryk Domagała, Kamila Łuczyk z nieskrywanymi łzami odbierali swoje świadectwa oraz nagrody. Wzruszył się również sam Pan Dyrektor, który łamiącym się głosem przytulał swoich wieloletnich podopiecznych. Jednak Pan Dyrektor nadmienił, że to nie jest koniec drogi uczniów z Naszą Placówką i w następnym roku szkolnym spotkamy się z nimi na Warsztatach Terapii Zajęciowej w Michałowie.

Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia również odebrali swoje świadectwa. Wyróżniony został uczeń Franciszek Ring, który otrzymał świadectwo z czerwonym paskiem, bowiem średnia jego ocen wyniosła 4,85. Branżową Szkołę I Stopnia ukończyli: Franciszek Ring, Sebastian Pawlik oraz Kamil Odo. Oni również otrzymali zasłużone nagrody oraz życzenia powodzenia w życiu dorosłym. Pan Dyrektor życząc pomyślności, utwierdzał absolwentów, żeby pamiętali o tym, że są wartościowymi ludźmi i zasługują na godne życie.