Wycieczka do Wieliczki

In Aktualności, Wycieczki by Anna_Michnicka

16 maja 2019r. nasi uczniowie wraz z rodzicami i wychowawcami pod kierownictwem p. Pauliny Klasińskiej udali się na jednodniową wycieczkę szkolną do Wieliczki, która słynie z Kopalni Soli – odwiedzana jest ona rocznie przez ponad milion turystów z całego świata. Po przybyciu na miejsce docelowe obejrzeliśmy pomnika Jana Pawła II. Następnie wraz
przewodnikiem udaliśmy się do Kopalni Soli. Kopalnia to zarówno wielowiekowa tradycja jak i nowoczesność , kilkusetletnia historia , i podziemne miasto z rozbudowaną infrastrukturą. Nasi wychowankowie mieli okazję zobaczy wykute w soli piękne komory, niesamowite podziemne jeziora i unikalne solne rzeźby. Przeszli trasę długości 2,5km, idąc krytymi korytarzami . Pokonali 800 schodów ,byli na głębokości 13 metrów pod ziemią. Pani przewodnik opowiadała także o rządzących w kopalni siłach przyrody i etosie ciężkiej pracy wielu pokoleń górników. Uczestnicy wycieczki zobaczyli także wspaniałe maszyny i narzędzia górnicze. Poznali także inną stronę Kopalni- Legendę księżnej Kingi, która przyniosła bogactwo soli na polską ziemię. Na koniec zwiedzania był pyszny obiad.
Uczniowie pełni emocji i wrażeń wyjechali windą na powierzchnię. W drodze powrotnej wstąpiliśmy na kolację do Hotelu Zameczek w Książu Wielkim. Po kolacji zmęczeni, ale szczęśliwi i bogatsi o nowe doświadczenia wróciliśmy do domów.