Przyszli kucharze uczą się od Mistrzów

In Aktualności, Wycieczki by Anna_Michnicka

Uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia na Targach HORECA w Krakowie.

Dnia 5 listopada uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia brali udział w Międzynarodowych Targach HORECA w Krakowie.

Była to świetna okazja do poszerzenia wiedzy na temat nowoczesnych technologii gastronomicznych, Targi HORECA bowiem są jedną z najważniejszych imprez w Polsce obejmujących między innymi branżę gastronomiczną.

Nieprzerwanie od 28 lat Targi łączą ludzi związanych zawodowo z sektorem gastronomicznym. To super okazja do promocji nowych produktów, innowacyjnych rozwiązań i zaawansowanych technologii.

To obecnie największa i zarazem najbardziej prestiżowa jesienna impreza tej branży.

Targi HORECA to kompleksowa platforma sprzedaży, promocji i komunikacji.

Tutaj Mistrzowie różnych kuchni z niezwykłą  finezją prezentują  swoje kulinarne wyczyny, a przyrządzane przez nich potrawy to istne „arcydzieła”. Całość to niezwykłe show.

Ślinka ciekła przy wielu stoiskach, ale największą rewelacją była degustacja kaczki z płatkami róż. Wytrawni młodzi kucharze pod okiem swojej szefowej piekli kaczkę w nowoczesnym piecu konwekcyjno – parowym, serwowali ją z delikatnymi  płatkami róż. I wszyscy obserwowaliśmy ten proces z otwartymi buziami, bo było w tym coś niezwykłego, wręcz magicznego.

Smakowaliśmy pizzę, przyrządzoną przez włoskiego Mistrza, próbowaliśmy ziemniaczane kotleciki na kształt  wykwintnych  babeczek.

Nie lada gratką była degustacja puszystej i chrupiącej bezy, wyglądającej niczym te bajkowe.

Atrakcji było co niemiara, i długo jeszcze będziemy wspominać wysublimowane smaki , a nowoczesne technologie pozostaną zapamiętane przez każdego z nas.

Najważniejsze dla nas pozostanie jednak to, że przekonaliśmy się, iż wyczyny kulinarne mają w sobie coś z poezji, rzecz w tym, że musi nam to ktoś pokazać. Targi HORECA dały nam  taką sposobność.