Wychowanie komunikacyjne

In Aktualności, Wydarzenia by Anna_Michnicka

W związku z rozpoczęciem w naszej szkole autorskiego programu „Wychowanie komunikacyjne” nasz ośrodek odwiedzili dziś (20-11-2023) funkcjonariusze Komendy Powiatowej Policji w Pińczowie. Głównym celem spotkania było przekazanie dzieciom podstawowych zasad bezpiecznej jazdy na rowerze oraz edukacja z zakresu ruchu drogowego. Dzieci, które nabywają właściwą wiedzę na temat prawidłowych zachowań na drodze, nie tylko zmniejszają ryzyko wypadków, ale także, dzięki zdobytej edukacji, stają się w przyszłości uważnymi i odpowiedzialnymi uczestnikami ruchu drogowego jako dorośli. Edukacja dzieci w zakresie bezpieczeństwa w ruchu drogowym już od najmłodszych lat przynosi liczne korzyści i jest absolutnie nieodzowna, a zajęcia z policjantem są dla dzieci zawsze dużą atrakcją, co zachęca je do poznawania zasad ruchu drogowego. Nie do przecenienia jest wiedza funkcjonariuszy, którzy poza omówieniem najważniejszych przepisów, potrafią udzielić dzieciom porad praktycznych oraz wskazać najbardziej niebezpieczne sytuacje na drodze. Podczas spotkania Asp. Dawid Mucha przypomniał zasady przechodzenia przez przejście dla pieszych. Zwrócił uwagę na konieczność noszenia kasku, a także odpowiedniego oznakowania roweru w nocy oraz korzystanie z elementów odblaskowych. Dzieci, zafascynowane opowieściami gościa, aktywnie uczestniczyły w dyskusji na temat swoich doświadczeń na drodze. Przyswoiły przekazaną przez mundurowych wiedzę na temat bezpieczeństwa i podstawowych zasad obowiązujących pieszego, kierowcę i rowerzystę.

Warto zaznaczyć, że spotkanie to stanowiło jedynie wstęp do szerszych działań edukacyjnych. W przyszłości planowane są cykliczne spotkania, a część uczestników ma zamiar wziąć udział w kursie i egzaminie na kartę rowerową. To doskonała okazja, aby w praktyce przetestować zdobytą wiedzę i zyskać nie tylko umiejętność bezpiecznej jazdy, ale także prestiżowy dokument potwierdzający ich umiejętności. Kształtowanie u dzieci właściwych nawyków to żmudna praca, ale opłaca się ją wykonać, bo nawyki te zostają na całe życie.