Bierzmowanie 2024

In Aktualności, Imprezy, Uroczystości, Wydarzenia by Anna_Michnicka

Bierzmowanie Specjalnej Łaski

To nie było zwyczajne bierzmowanie. Radość, wzruszenie, łzy, wzajemna życzliwość, dobroć – wszystko to, czym na co dzień nas, zawstydzają osoby niepełnosprawne, zostało spotęgowane łaską darów Ducha Świętego.

W przypadku osób niepełnosprawnych intelektualnie niekiedy pada pytanie: po co ten sakrament, przecież one nie rozumieją… Ale jest to przecież świadomy wybór ich rodziców, efekt ich wiary, gdy wzięli na siebie obowiązek katolickiego wychowania dzieci.

Ten oto wyjątkowy dzień miał miejsce w piątek 24 maja o godzinie 10.00 w Klasztorze oo. Franciszkanów przy Sanktuarium Nawiedzenia NMP w Pińczowie. Podczas tej uroczystości 9 dziewczynek i 13 chłopców z naszej szkoły przystąpiło do Sakramentu Bierzmowania w tym jedna siostra ucznia Grzegorza Dykasa.
Przygotowaniami do przyjęcia sakramentu bierzmowania przez naszych uczniów zajęła się katechetka pani Jadwiga Lniana, która swoim zapałem zaangażowała całą społeczność szkolną – uczniów, ich rodziców i nauczycieli. Młodzież przekonała się, że Jezus jest Kimś bardzo ważnym w ich życiu. Eucharystię dla naszych uczniów, ich rodziców i zaproszonych gości celebrowali bp Marian Florczyk, proboszcz o. Remigiusz oraz ksiądz Dominik Majewski. Uczestnicy uroczystości z uwagą wsłuchiwali się w homilię bp. Mariana Florczyka. – Jakże jesteśmy wdzięczni Księdzu Biskupowi za te słowa, za podkreślenie ich wzajemnego wobec siebie szacunku, miłości, za słowa o ich znaczeniu w oczach Boga i dla nas wszystkich. Dla zaproszonych dużym zaskoczeniem była przygotowana oprawa liturgii słowa i eucharystii, w tym procesja z darami, w którą zaangażowani byli uczniowie wraz z rodzicami. Po homilii odnowiono przyrzeczenia chrzcielne i udzielono Sakramentu Bierzmowania, które dzieci otrzymały z rąk biskupa pomocniczego diecezji kieleckiej Mariana Florczyka.

Msza św., podczas której odbyło się bierzmowanie, była wyjątkowa. Obecni na niej goście byli pod ogromnym wrażeniem zachowania naszych uczniów, którzy w wielkim skupieniu uczestniczyli w Eucharystii. Wszyscy czuliśmy radość, że Duch Święty wypełnił nasze dzieci swoją mocą.

Po zakończonej mszy dzieci wraz z rodzicami i zaproszonymi gośćmi udali się na uroczysty obiad.

Z okazji przyjęcia Bierzmowania życzymy Naszym, podopiecznym, aby Błogosławieństwo, Radość i Łaska , Tego szczególnego dnia na zawsze pozostały w ich sercach.