Lato już zadomowiło się u nas na dobre, poznajemy je za pomocą zapachów, smaków i kolorów. Nasi podopieczni z grup wychowawczych też mogli poznać je za pomocą prawie wszystkich swoich zmysłów. W ramach zajęć popołudniowych dzieciaki przygotowały serniki na zimno z truskawkami i galaretką. Na początku zajęć jak zawsze zapoznali się z bezpieczeństwem i higieną podczas przygotowywania posiłków, następnie przeczytali przepis na sernik i przygotowali wszystkie potrzebne składniki. Największą frajdą było jednak samo wykonanie ciasta i smakowanie z miski. Każdy z grupy miał przydzielone zadanie z którego wywiązał się znakomicie. Jedni myli i kroili truskawki, inni przygotowywali spody pod ciasto lub ucierali masę serową. Jednak największym wyzwaniem i ćwiczeniem cierpliwości było oczekiwanie na efekt końcowy. Po około 2 godzinach wreszcie mogliśmy spróbować naszych pyszności. Myślę że zadowolone i uśmiechnięte buzie są najlepszą oceną naszych serniczków.
Katarzyna Bandura