Mikołaju, Mikołaju… 2016

In Aktualności, Wydarzenia by Anna_Michnicka

6 grudnia to dzień, kiedy obdarowujemy się prezentami. Tradycja ta choć stara to dla dzieci bardzo miła.Taka właśnie niespodzianka czekała w ten dzień na uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego „Złote Serce”. Uczniowie wyczekiwali Mikołaja już od rana w Zakonie Ojców Franciszkanów przy Sanktuarium i Parafii Nawiedzenia NMP . Ten zjawił się w  około godziny 9.00. Dzieci na powitanie Mikołaja zaprezentowały wierszyki, piosenkę, a także obiecały, że będą grzeczne i postarają się nie sprawiać kłopotu swoim rodzicom ani nauczycielom. Po takich deklaracjach Mikołaj przystąpił do swojego zadania – obdarzył dzieci wymarzonymi prezentami, przyjmowanymi z wypiekami na twarzach i z nieskrywaną radością. Swoje kroki najpierw skierował do najmłodszych dzieci z oddziału przedszkolnego. Mikołaj pozował do zdjęć, rozmawiał z dziećmi, a na koniec obiecał dzieciom że wróci do nich za rok. I pożegnał się… mówiąc, że czekają na niego jeszcze w wielu miejscach, więc musi się spieszyć, żeby wszędzie zdążyć. A więc do następnego roku drogi Mikołaju!!!

– To był fajny, ciekawy dzień… – Lubię mikołajki… – to słowa dzieci, wspominających ten dzień.  A co najważniejsze – Mikołajki rozpoczynają czas oczekiwania na najmilsze święta w roku, czas choinki, kolędy, śniegu, żłobka… A więc wszyscy czekamy już teraz na Święta Bożego Narodzenia. Wesołych Świąt!