Dzień Nauczyciela 2017

In Aktualności, Uroczystości, Wydarzenia by Anna_Michnicka

Nauczyciel to ktoś bardzo wyjątkowy, kto potrafi wykorzystać swoją pomysłowość, dobroć i dociekliwy umysł do wypracowania rzadkiej umiejętności zachęcania innych do myślenia, marzenia, poznawania, próbowania, działania!

B. Conklin

Wiersz ten przyświeca i odzwierciedla pracę każdego nauczyciela i pracownika Specjalnego Ośrodka Szkolno -Wychowawczego „Złote Serce”. Tak było i tego dnia podczas organizacji obchodów związanych z Dniem Edukacji Narodowej, który odbył się 13 października 2017r. w Pińczowskim Samorządowy Centrum Kultury.

W naszej szkole Dzień Nauczyciela obchodzony jest co roku bardzo uroczyście. Już od dawna trwały plany i przygotowania, aby czas spędzony w tym dniu na długo pozostał w pamięci naszych wychowanków, rodziców, zaproszonych gości, Dyrekcji, nauczycieli i pracowników Fundacji. Swoją obecnością zaszczycili nas: Ryszard Barna W-ce Starosta Powiatu Pińczowskiego, Marcin Kozłowski-Sekretarz Miasta i Gminy Pińczów. Po uroczystym odśpiewaniu Hymnu Narodowego zabrał głos Dyrektor Jacek Kapałka. Złożył serdeczne życzenia, spełnienia marzeń oraz wiele radości i wytrwałości dla naszych nauczycieli i pracowników. Następnie wraz z Panią Prezes Fundacji Anną Michnicką uroczyście wręczyli pracownikom nagrody pieniężne. Nagrody Prezesa otrzymali: Daniel Sikora, Małgorzata Maruszak, Ilona Puchała, Joanna Dziura, Ewelina Piasecka, Ewelina Gręda, Monika Grdulska, Marzena Rogala.

Nagrody Dyrektora otrzymali: Justyna Obważanek, Anna Gębka, Magdalena Wójcik, Ewa Bartosiak, Marzena Cofór, Katarzyna Bandura, Paulina Gądek, Marzena Tęcza, Iwona Dębska, Grzegorz Gil, Katarzyna Kabat, Katarzyna Soja, Kamila Mazur.

Następnie Pan Dyrektor poinformował wszystkich zebranych gości o ukończonych awansach nauczycieli Fundacji, którzy pozytywnie zdali egzamin na stopień nauczyciela mianowanego przez: Agnieszkę Kawiorską, Wiolettę Dziadek, Mirosława Maja. Zasłużony awans na stopień nauczyciela kontraktowego otrzymali:Anna Głombińska, Anna Gębka, Paulina Gądek, Marzena Smaczyńska, Kamil Latocha, Katarzyna Kabat,Monika Sułek, Katarzyna Bandura.

Z wielką niecierpliwością czekały na przedstawienie części artystycznej najmłodsze dzieci pod przewodnictwem Pani Joanny Dziury. Dzieci pokazywały przedstawienie parodiujące swoich nauczycieli. Sparodiowane i pokazane cechy charakterystyczne Dyrektora, nauczycieli prowadzących zajęcia były pokazane w sposób bardzo zabawny.

Główną atrakcją tegorocznych obchodów była część artystyczna przygotowana przez dzieci i młodzież szkolną pod przewodnictwem Wioletty Dziadek i Marzeny Cofór. Pięknie powiedziane życzenia przez dzieci jak również pomysłowo przedstawiony Plebiscyt pt. „DYPLOMY 2017”.

Do powstania programu przyczynili się uczniowie naszej szkoły którzy wypełnili ankietę, zawierającą osiem kategorii dotyczących kontaktów nauczyciela z uczniem.
W każdej kategorii przyznali uczniowie po jednym dyplomie, choć różnice były niewielkie, co świadczy o tym, że sympatie uczniów rozkładały się równomiernie.

W pierwszej kategorii „NAJBARDZIEJ LUBIANY NAUCZYCIEL”, zwyciezcą została Pani EWA PRZENIOSŁO
„JEST SPRAWIEDLIWY”, nasi ankietowani wybrali Pana DYREKTOR JACEK KAPAŁKA, oprócz pięknego dyplomu uczniowie przygotowali narysowaną karykaturę samego Szefa.
„NAJLEPSZY PRZYJACIEL UCZNIA”, została Pani ANNA MICHNICKA i zasłużenie otrzymała swoją karykaturę.
„JEST ZAWSZE UŚMIECHNIĘTY”, Pani KATARZYNA BANDURA,
„POMYSŁOWY”, Pani AGNIESZKA KAWIORSKA,
„ZAWSZE ŁADNIE, MODNIE UBRANA” Pani BOGUŁAWA GÓRECKA
„LUBI ZASKAKIWAĆ GOTOWANIEM” Pani KATARZYNA GNIEŻDZIŃSKA,
„JEST WYROZUMIAŁY DLA UCZNIA” Pani IWONA DĘBSKA

Na koniec Plebiscytu uczniowie złożyli piękne życzenia spokojnej pracy i wiele satysfakcji z niej płynącej. Dobrego zdrowia i samopoczucia, spełnienia marzeń i realizacji zawodowych planów.

W drugiej części artystycznej uczniowie zatańczyli układ taneczny z pomponami przy muzyce Remady & Menu „Holidays”.

Dzieci i młodzież po przedstawieniu zostali nagrodzeni gromkimi brawami.

Następnie po zakończonych występach zabrała głos Pani Przewodnicząca Rady Rodziców Aneta Paproć i zaproszeni goście życząc wielu sukcesów nauczycielom i pracownikom Fundacji. Na koniec uroczyście przy fladze Biało-Czerwonej Pan Dyrektor poprosił o ślubowanie nauczycieli mianowanych.

Tego dnia nikt na pewno nie narzekał na nudę.

Na zakończenie uczniowie szkoły pięknie zagrali i odśpiewali tradycyjne sto lat i koncert dla wszystkich. Przygotowany pod kierownictwem Kamila Latochy i Michała Mazura.