Jasełka 2017

In Aktualności, Uroczystości, Wydarzenia by Anna_Michnicka

Tradycją naszej szkoły są coroczne Jasełka Bożonarodzeniowe. Nie inaczej było w tym roku. Dnia 29 grudnia 2017 r. o godzinie 9.30 na Hali Widowiskowo Sportowej w Pińczowie zebrali się uczniowie naszej szkoły, pracownicy, rodzice i opiekunowie. Jasełka zostały przygotowane przez uczniów przedszkola pod przewodnictwem : Pani Joanny Dziury,  Pani Katarzyny Soi, Pani Anny Gębki, Pani Magdaleny Wójcik, Pani Ewy Bartosiak oraz starszych uczniów Ośrodka, który został przygotowany przez Panią Monikę Ziółkowską-Skrobałę, Panią Małgorzatę Gurak, Pana Łukasza Reszkę. Nad oprawą muzyczną czuwali: Pan Kamil Latocha, Ojciec Bartosz, Pan Michał Mazur, Pan Damian Pasternak. Natomiast oprawę plastyczną w tegorocznym przedstawieniu wykonali: Pani Agnieszka Kawiorska, Pani Iwona Dębska, Pani Paulina Klasińska, Pani Anna Głombińska, Pani Paulina Gądek.

Na początku uroczystości Dyrektor Jacek Kapałka przywitał wszystkich przybyłych gości. Swoją obecnością zaszczycili nas: Ireneusz Gałuszka- Przewodniczący Rady Powiatu, Ryszard Barna – Wicestarosta, Mirosława Wiśniewska- Skarbnik Miasta i Gminy Pińczów, Marek Zatorski- Zastępca Burmistrza, Michał Klamiński – Dyrektor Hali Widowiskowo Sportowej, Anna Janus- Sekretarz Gminy Kije, Jadwiga Irla, Zbigniew Baran, Ojciec Proboszcz Wojciech.

Pan Dyrektor złożył serdeczne życzenia wszystkim przybyłym gościom , pracownikom Ośrodka i wychowankom, po czym oddał głos Pani Annie Michnickiej, prezesowi Fundacji Złote Serce, która również życzyła wszystkim zebranym zdrowych, spokojnych Świąt. Nie zabrakło również świątecznych życzeń od Przewodniczącej Rady Rodziców Pani Anety Paproć.

Następnie Pan Dyrektor zapowiedział występ młodych artystów.

Jako pierwsi na scenie wystąpiły przedszkolaki, przedstawiając cztery  pory roku oddając tym samym hołd maleńkiemu Jezusowi leżącemu w żłóbku przy Maryi i Józefie.

Po ich pięknym występie przyszła pora na nieco starczych podopiecznych Naszego Ośrodka.

Aktorzy wiernie odtworzyli swoje role. Ubrani w przepiękne stroje- przygotowane specjalnie na tę okazję. Głośny i radosny śpiew kolęd w wykonaniu uczniów i pracowników uświadamiał i przypominał o tym, że Święta Bożego Narodzenia to przepiękny czas w gronie bliskich. Piękna scenografia wprowadzała zgromadzoną publiczność w świąteczny nastrój miłości i ciepła.

Kiedy artystyczna część dobiegła końca, wszyscy występujący na scenie otrzymali gromkie brawa i owacje na stojąco, które świadczyły o uznaniu publiczności za piękne wykonane przedstawienie.

Miłym zaskoczeniem dla zebranych gości, uczniów, pracowników, dyrekcji był szczególny występ Pana Ireneusza Gołuszki- Przewodniczącego Rady Powiatu i Pana Ryszarda Barny- Wicestarosty, którzy składając życzenia świąteczne postanowili zaśpiewać właśnie dla nas Fundacji Złote Serce i wszystkich zebranych gości kolędę pt” Wśród nocnej ciszy”. Wykonaniem tej pięknej kolędy Panowie wprawili w osłupienie przybyłych gości i równocześnie zachęcili wszystkich zebranych do odśpiewania jej wspólnie.

W świątecznych nastrojach zaproszeni gości oraz rodzice udali się na spotkanie Wigilijne, podczas którego połamali się opłatkiem, życząc sobie nawzajem wszystkiego co najlepsze.

Natomiast na podopiecznych Ośrodka czekał święty Mikołaj, który przybył prosto z Laponii. Mając ze sobą wielki wór wypchany po brzegi pięknymi prezentami.

Dzieci przywitały wielkimi brawami i uśmiechem na twarzy świętego Mikołaja, który przystąpił do swojego zadania, obdarowując dzieci wymarzonymi prezentami. Jako pierwsi podarunki otrzymały najmłodsze dzieci z oddziału przedszkolnego. Mikołaj z przyjemnością pozował do zdjęć grupowych, rozmawiał z dziećmi i na końcu obiecał, że na pewno zjawi się tu za rok.