Andrzejki

In Aktualności, Imprezy by Anna_MichnickaLeave a Comment

„Andrzejki” to stary ludowy zwyczaj. W wigilię św. Andrzeja prześcigano się więc w pomysłach, by z najróżniejszych oznak wyczytać swoją przyszłość. Tradycja wróżb przetrwała do dzisiaj. Obecnie „Andrzejki” są wspaniałą zabawą, dostarczającą wielu przeżyć i emocji. Pamiętajmy jednak, że wróżba to zabawa i nie należy traktować jej poważnie, chociaż nie jest wykluczone, że może się spełnić.

W piątek, 30 listopada  obchodziliśmy  w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Złote Serce uroczyste Andrzejki. Tego dnia wróżbom i tańcom nie było końca! O godzinie 9.00 w świetlicy szkolnej w Umianowicach z głośników popłynęły pierwsze dźwięki energetycznej muzyki. Zabawom nie było końca.

W pewnym momencie do bawiących się uczniów dołączyła grupa czarownic i wróżek z pobliskiego Zespołu Szkół w Kijach pod opieką Wiesławy Zając i Agaty Kudasiewicz. Przyjechały, żeby pobawić się ze swoimi niepełnosprawnymi koleżankami i kolegami oraz  by, według andrzejkowego zwyczaju, przepowiedzieć im przyszłość. Atrakcji nie brakowało! Wróżby były rozmaite i każdy mógł wybrać takie, które odpowiadały mu najbardziej. Dzieci poznały znaczenie różnych kolorów, liczb, magicznych przedmiotów. Ustawiały buty, aby sprawdzić, który chłopiec pierwszy się ożeni i która dziewczynka pierwsza wyjdzie za mąż. Rzucały pieniążkami do miski z wodą, aby spełniły się najskrytsze marzenia. Za pomocą przygotowanych obrazków sprawdzały kim zostaną w przyszłości, losowały imię swojego przyszłego męża lub żony. Wszystkie wróżby przeplatane były pląsami, tańcami przy muzyce oraz słodkim poczęstunkiem.

Czy wróżby się spełnią? Przyszłość nam pokaże. Pewne jest to, że przyniosły uczestnikom  wiele radości i po raz kolejny były okazją do wspólnej, wesołej zabawy.