Uroczyste otwarcie WTZ „Złote Serce”

In Aktualności, Imprezy, Uroczystości, Wydarzenia by Anna_Michnicka

W piątkowe popołudnie 27 sierpnia 20212 roku w Michałowie odbyło się uroczyste otwarcie Warsztatów Terapii Zajęciowej prowadzonych przez Fundację Pomocy Osobom Niepełnosprawnym ZŁOTE SERCE.

Spotkanie rozpoczęło się od powitania zaproszonych gości przez Dyrektora Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego ZŁOTE SERCE Pana Jacka Kapałki.

Dyrektor powitał Wojewodę Świętokrzyskiego Zbigniewa Koniusza, Wójta Gminy Michałów Mirosława Walaska, Panią Sekretarz Gminy Michałów Henrykę Bębenek, Panią Skarbnik Halinę Głombińską oraz Przewodniczącego Rady Gminy Jarosława Wleciała. Zaproszenie przyjęli również Prezes Stadniny Koni Arabskich w Michałowie Marek Skomorowski, Kierownik Wydziału Budownictwa i Infrastruktury w Michałowie Pan Jarosław Szałapski, Pani Halina Kościńska, Skarbnik Gminy Pińczów Pani Anita Głuszek, Przedstawiciele Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Pińczowie Monika Zaręba i Dariusz Ostrowiecki, Wcedyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Pińczowie Pan Krzysztof Koniusz, właściciel budynku w którym mieszczą się Warsztaty Pan Krzysztof Szymański oraz Prezes Fundacji ZŁOTE SERCE Pani Anna Michnicka. Wśród gości znaleźli się także ksiądz proboszcz parafii Góry Bogdan Szymkiewicz, ojciec Daniel Szkubera, brat Mariusz Zięba, sąsiedzi placówki, uczestnicy warsztatów wraz z rodzinami, Kierownik WTZ Pani Ewelina Piasecka oraz wszyscy pracownicy nowootwartych warsztatów terapii zajęciowej.

Po wstępnym słowie Dyrektora Jacka Kapałki głos zabrała Pani Prezes Fundacji ZŁOTE SERCE Anna Michnicka, która w swoim wystąpieniu podziękowała wszystkim, którzy przyczynili się do otwarcia Warsztatów oraz życzyła powodzenia uczestnikom i pracownikom.

Następnie Pan Wojewoda Świętokrzyski Zbigniew Koniusz w swoich słowach wyraził uznanie dla pracy włożonej w powstanie WTZ oraz zapewnił, że bedzie wspierał ich działalność.

Głos zabrali również Wójt Gminy Michałów oraz Prezes Stadniny Koni Arabskich w Michałowie.W swoich przemówieniach życzyli owocnej pracy zarówno uczestnikom jak i kadrze WTZ wielokrotnie podkreślając znaczenie takiej instytucji dla mieszkańców gminy.

Po wysłuchaniu wystąpień nadszedł moment uroczystego przecięcia wstęgi i oficjalnego otwarcia Warsztatów Terapii Zajęciowej w Michałowie. Pan Wojewoda, Pan Wójt, Pani Prezes Fundacji ZŁOTE SERCE, Pani Kierownik WTZ, ksiądz proboszcz, przedstawiciel uczestników WTZ oraz właściciel budynku z radością na twarzach, jednocześnie przecięli biało-czerwoną wstęgę. Chwilę później nastąpiło poświęcenie budynku i zaproszenie do zwiedzania pomieszczeń.

Po części oficjalnej wszyscy przybyli goście mogli spróbować wielu pysznych potraw ufundowanych przez firmę cateringową Pana Krzysztofa Szymańskiego oraz zatańczyć przy muzyce na żywo granej przez zespół muzyczny „Kameyron”.